woensdag, februari 20, 2008

Blu-ray wint van HD-DVD maar is misschien wel eens de laatste optische drager...


Gejuich in het kamp van Sony en Philips want Toshiba gooit de handdoek in de ring. De HD-DVD wordt niet verder ontwikkeld waardoor de Blu-ray disc vrije baan heeft als opvolger van de DVD in de wereld van optische informatiedragers. De Blu-ray disc wordt gelezen met een blauwe laser - vandaar de naam - in plaats van een rode zoals bij de CD en DVD. Het schijfje kan tot 50GB bevatten! Fijn dus voor de filmindustrie die eindelijk films in High Definition aan de man kan brengen.
Maar... misschien is dit wel het laatste schijfje dat het levenslicht ziet. Want in de wereld van de magnetische dragers (harde schijven) wordt allang in Terabytes geteld. Ok, een magnetische drager is wat kwetsbaarder dan een optische variant. Maar als je je serverpark goed op orde hebt en je data op verschillende lokaties bewaart, kan je alles vrij veilig bewaren voor de lange termijn.
Ik ben er van overtuigd dat de informatiemarkt onomkeerbaar de weg van het netwerk is ingeslagen en dat streaming video het duidelijk zal halen van offline dragers...
Voor mij voorlopig dus nog geen Blu-rayspeler thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten