Op een blogpost uit mei 2007 maakte ik reeds melding dat Belgische organisaties slechts traag op gang komen bij het creëren van een heuse corporate weblog. Toch is er langzaam een kentering aan het komen. Technologie- en marketingbedrijven kunnen uiteraard niet achterblijven, maar ook andere bedrijfjes doen interessante dingen.
Volledige overzichten zijn moeilijk/niet te vinden. Ze zitten in een bepaalde niche (technologie, ...), zijn verouderd of zijn sterk regionaal gekleurd : zoals ofwel zijn
Enkele voorbeelden :
Voor "papier"-mensen (boekbinden, origami, ...) is er "Atelier Plano", een blog zonder veel franje, zelfs zonder eigen domeinnaam. Toch is deze hele marketing- en verkoopsbeleid opgebouwd via de blog. De bijna dagelijkse publicering van artikels zorgt voor een grote aantrekkingskracht van deze nicheblog.
Nog een leuke bedrijfsblog gevonden (veel minder informatief, maar zeer amusant) : de superette Ingro/de Spar van Rillaar. De blog hangt aan een goed uitgewerkte website. Zeer opvallend voor deze sector !
Het zijn beide blogs die al ettelijke tijd meegaan. Onder het motto : "een blog beginnen is niet moeilijk, maar dat volhouden !", kan dit tellen. Bekende corporate blogs zijn ondertussen immers op een laag pitje gezet (reeds maanden geen activiteit) zoals Kandl.
Waarschijnlijk houden er velen er ontgoocheld mee op bij gebrek aan respons of onmiddellijke ROI.
Toch is een corporate blog een wezenlijk deel van het communicatiebeleid van een organisatie die zijn aanwezigheid op het internet wil verankeren. Vandaag willen Jan Jacobs en ikzelf dat aantonen in onze workshop "corporate blogging". (Dit bericht publiceren we trouwens even vlug tijdens de workshop).
Extra informatie over corporate blogging vind je terug onder deze linkverzameling.
Een tip om als klein bedrijf of kleine organisatie tot een succesvolle blog te komen is samenwerken. Niet alleen genereer je meer content, je zorgt ook voor een betere ranking bij de zoekmachines door de verschillende links naar de afzonderlijke websites van de organisaties.
Deze blog is daar een voorbeeld van (Kenta en Maarifa), maar ook de blog die Jan Jacobs beheert is een samenwerking van verschillende zelfstandige coaches : www.slimmerwerken.be.
maandag, februari 25, 2008
woensdag, februari 20, 2008
Blu-ray wint van HD-DVD maar is misschien wel eens de laatste optische drager...
Gejuich in het kamp van Sony en Philips want Toshiba gooit de handdoek in de ring. De HD-DVD wordt niet verder ontwikkeld waardoor de Blu-ray disc vrije baan heeft als opvolger van de DVD in de wereld van optische informatiedragers. De Blu-ray disc wordt gelezen met een blauwe laser - vandaar de naam - in plaats van een rode zoals bij de CD en DVD. Het schijfje kan tot 50GB bevatten! Fijn dus voor de filmindustrie die eindelijk films in High Definition aan de man kan brengen.
Maar... misschien is dit wel het laatste schijfje dat het levenslicht ziet. Want in de wereld van de magnetische dragers (harde schijven) wordt allang in Terabytes geteld. Ok, een magnetische drager is wat kwetsbaarder dan een optische variant. Maar als je je serverpark goed op orde hebt en je data op verschillende lokaties bewaart, kan je alles vrij veilig bewaren voor de lange termijn.
Ik ben er van overtuigd dat de informatiemarkt onomkeerbaar de weg van het netwerk is ingeslagen en dat streaming video het duidelijk zal halen van offline dragers...
Voor mij voorlopig dus nog geen Blu-rayspeler thuis.
Labels:
Blu-ray,
DVD,
HD-DVD,
internet,
streaming video
dinsdag, februari 12, 2008
Digitaal bladeren in Oosterse prenten
Vorige week werd het Chinese Nieuwjaar overal ter wereld ingeluid. Voor de Erfgoedcel Brugge een uitgelezen moment om hun nieuwe digitale historische bron aan het publiek voor te stellen: het Oosters Album. Dit album is een verzameling van prachtige 'Chinese' prenten door drie Brugse kunstenaars. Bij elke prent krijg je een uitgebreide beschrijving.
De technische realisatie is van de hand van Pictura.
Een fascinerend kunstwerkje...
donderdag, februari 07, 2008
Besparen dankzij Web 2.0
Serverruimte is de laatste decennia spotgoedkoop geworden. Vooral als je bedenkt waar we vandaan komen. Op bijgaande grafiek (bron : Substituting Images for Books: The Economics for Libraries / Michael Lesk (een vrij oud artikel over digitalisering van boeken, maar nog steeds lezenswaardig)) merk je hoe snel de prijs gedaald is voor digitale opslag.
Maar deze trend is uiteraard relatief. Waar vroeger enkel informatie met weinig of geen opmaak opgeslagen werd (tekst, zuivere data, ...) wordt nu ook verwacht dat je moeiteloos afbeeldingen, bewegend beeld, grafische opmaak, geluid, ... kunt opslaan. Tekst wordt ook steeds meer bewaard als een afbeelding (.pdf, .tiff, ...) en zoals we weten is het vooral deze multimedia die de ruimtevreter is.
Dit betekent dat niet alleen de prijs van een digitaal archief, maar ook de hosting van een website vrij hoog kan oplopen. Toch kan je veel hostingsruimte besparen door in te spelen op de mogelijkheden die Web2.0-sites je bieden. Enkele voorbeelden :
Office-documenten (MS en OO) kun je makkelijk kwijt op Google-docs en Zoho. Even een link leggen van je website naar het bewuste document en klaar is kees. Trouwens beide systemen bieden ook grandioze mogelijkheden om met verschillende mensen verder te werken aan hetzelfde document.
Voor presentaties biedt slideshare bijkomende mogelijkheden. Je kan immers je eigen (of een andere) presentatie "embedden" in je website. Dit betekent dat je presentaties getoond worden binnen je eigen site. Klik maar eens op "widgets" als je er meer wilt over weten.
Een filmpje embedden ? Geen probleem : wat zoekwerk in YouTube en je vind hier ook de manier om een filmpje op je blog of site te plaatsen, zonder serverruimte te verspillen.
Embedden bestaat erin dat je een stukje code kopieert en plakt in de code van je website of blog. Als je je afvroeg of het nog nuttig was om iets van html te kennen : ja dus ;-). Content management systemen, zoals Joomla!, hebben gebruiksvriendelijker mogelijkheden om dit voor elkaar te krijgen.
Foto's kun je dan weer kwijt op Flickr en Picasa. Met een eenvoudige link naar je foto op deze sites kun je al veel verwezenlijken, maar beide systemen laten ook toe om een hele galerij te embedden via het creëren van een zogenaamde badge.
Eén nadeel toch : wat met de continuïteit van deze sites ? Wat als deze sites om de één of andere reden moeten stoppen of de bereikbaarheid niet meer kunnen garanderen. Dus : altijd zorgen voor back-up. Dit kan lokaal, maar je kan ook je documenten bewaren op twee onafhankelijke systemen, zoals Flickr en Picasa.
vrijdag, februari 01, 2008
compatibilteitspakket office 2007?
Ik lees graag Tips & Advies van Indicator. In elke aflevering zit altijd wel wat nuttigs voor de zelfstandige mens. Maar met hun jongste nummer van 17 januari deden ze toch even mijn wenkbrauwen fronsen.
Ze hebben vastgesteld dat documenten gemaakt met Microsofts Office 2007 niet geopend kunnen worden met oudere office-versies. Gelukkig - volgens hen - bestaat er een compatibiliteitspakket dat gratis (!) te downloaden is.
Dat is correct natuurlijk. Maar als advies had ik liever gezien dat iemand die een document verstuurt dit eerst en vooral niet doet als Word2007 (.docx). Je kan het document opslaan in een oudere versie, bijvoorbeeld. Of nog beter: verstuur het als pdf als de ontvanger het document niet moet kunnen bewerken. Bijna alle documenten die ik verstuur zijn in pdf, zodat ik zeker ben dat de vormgeving zoals ik ze zie net hetzelfde is als bij de ontvanger.
Zelf ben ik overigens een tevreden gebruiker van OpenOffice. Alle kantoordocumenten maak ik ermee. Ik kan er alles wat binnenkomt mee openen. Behalve de nieuwe Office 2007-bestanden helaas. Naar het schijnt moeten we daarop wachten tot september 2008.
Het is de plicht van de verzender van een boodschap dat die goed begrepen wordt. Je stuurt toch ook geen brief met een speciale inkt die je alleen met een aangepaste lamp kan lezen. Ook al is die lamp dan nog gratis te verkrijgen.
Abonneren op:
Posts (Atom)