woensdag, mei 30, 2007

Na het surfen, het wilfenHet is nog maar eens bevestigd : de meeste mensen kunnen niet zoeken op het internet of zoekresultaten interpreteren. Alle opleidingen, eindtermen en overheidsinitiatieven ("internet voor iedereen") ten spijt, blijven mensen vaak doelloos rondsurfen op het net.

Een Engels onderzoeksbureau (volgens de pers was het het vermaarde "Yougov", maar op hun site is niks terug te vinden) ondervroeg enkele maanden geleden 2400 mensen en kwam tot de vaststelling dat bij een kwart van de ondervraagden het doelloos rondsurfen opliep tot meer dan twee volle dagen per maand. Deze mensen waren telkens gestart met een informatienood, maar kwam nooit bij het antwoord omdat ze bleven steken bij andere onderwerpen. Reken maar eens uit wat de arbeidskost is als dit gebeurt tijdens de werkuren.

Een nieuwe (buzz-)term is gelanceerd : WILF (niet te verwarren met, Tori Amos indachtig, MILF), wat de afkorting is van 'What Was I Looking For?'. Het WILFen zou vooral een probleem zijn bij internetkopers en jongeren. Volgens de onderzoekers zou het vooral een kwestie van gebrek aan wilskracht zijn om bij het gekozen onderwerp te blijven.

In het onderwijs en ook in andere opleidingen heeft men te veel aandacht voor de techniek (hoe werkt het) en de toeters en bellen (kijk eens wat het allemaal kan), maar wordt te weinig aandacht gespendeerd aan het efficiƫnt zoeken (het opstellen van een zoekstrategie, de keuze van de juiste instrumenten, ...) en het interpreteren van de resultaten (heb ik gevonden wat ik nodig heb, is de informatie betrouwbaar, ...).

Misschien moeten we het niet helemaal negatief bekijken : Wilfers hoeven niet allemaal besluitloze en willoze wezens te zijn, misschien zijn het wel "actieve ontdekkers".

Voor mensen die niet kunnen wilfen, probeer alvast volgende website eens uit :
http://www.wilfed.com

Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten