dinsdag, februari 03, 2009

Klein is mooi


Donderdag geef ik opnieuw een introductie web 2.0 aan de Vlaams-Brabantse bibliotheken. En ik heb er ongelooflijk veel zin in (dit moest ik even schrijven, want de cursisten zullen deze blog lezen ;-) ).

Als ik ten velde introducties geef over het interactieve webgebeuren, krijg ik vaak de vraag voor de voeten geworpen of kleine organisaties daar zich moeten mee bezig houden. De tijd is beperkt, de mankracht ontbreekt, maar bovenal "is alles wat met internet te maken heeft, niet iets meer voor een bovenlokaal niveau" ?

En dan geef ik graag een pleidooi voor het ambachtelijke en de creativiteit dat deze webdiensten met zich mee brengen. De tijd van de vrijbuiters, die op kleine schaal mooie initiatieven nemen, is immers aangebroken. Dus, ja, kleine organisaties hebben meer dan ooit de taak om op de web 2.0-trein te springen. Om op die manier hun taken efficiƫnter, effectiever en economischer te verrichten, om te communiceren met hun klanten, om aan marketing en kennisbeheer te doen, ...

Meer nog : de kleine organisaties zijn juist zeer geschikt om te experimenteren en als proeftuin te functioneren.

Joris maakte me attent op een klein, maar zeer interessant initiatief : Robrecht Talboom (Bibliotheek Wondelgem) maakte een mash-up van netvibes, delicious en ... ZIZO. ZIZO (Zonder Inspanning ZOeken) is een classificatiesysteem aan de hand van pictogrammen en speelt in op het associatieve zoekgedrag (maakt gebruik van kleuren en pictogrammen).

Robrecht maakte een netvibesomgeving (met een delicious-widget) die de rss-feeds en links aan de hand van de ZIZO-pictogrammen laat doorzoeken. Een kleine toepassing (nou ja, enkele jaren geleden zou dit dagen programmeertijd gevergd hebben) die een groot potentieel heeft voor de openbare bibliotheken. Meer informatie vind je op de Delphi-site.

Wie doet beter ?

2 opmerkingen:

 1. Hallo Jan,

  Qua informatiebeheer: Mja... Robrecht werkt in Permeke, Antwerpen ;)

  Neem ook zeker eens een kijkje op netvibes.com/jeugdzone. Dit is een gelijkaardige pagina zoals Rob heeft, maar dan voor de jeugd.

  Groeten
  Roel Camps

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oeps, foutje. Bedankt voor de correctie, Roel.

  BeantwoordenVerwijderen