Vooreerst een welgemeende "dank u" aan onze lezers. Volgens de website van Metatale behoren we tot de 100 invloedrijkste blogs van Vlaanderen en dat hebben we natuurlijk aan onze invloedrijke lezers te danken ! Dat maakt het competitiebeest in ons wakker en volgend jaar willen we nog beter doen. Maar dan moeten we als goed voornemen voor 2008 misschien wat meer in de pen kruipen ;-)
(trouwens t.a.v. de analisten van Metatale : de bak Duvel is onder weg)
Dinsdag was ik uitgenodigd door de bibliotheken van de Vlaamse overheid om een presentatie te houden over het beheer van digitale collecties. Mijn presentatie probeerde in een kort tijdsbestek zoveel mogelijk elementen van een digitale bibliotheek te belichten : van het technologische tot het sociale luik van zo'n bibliotheek, van repositories tot web2.0. Op slideshare vind je een versie die de 90 pagina's overstijgt, maar wees gerust : die heb ik "live" wel een pak ingekort.
Daarna kwamen de mensen van de Informatheek van het Vlaamse Parlement met hun verhaal uit de praktijk. Met hun no-nonsense aanpak timmeren ze reeds vele jaren aan de weg om digitale content beschikbaar te stellen. Met een schitterende portaal tot gevolg. Verwacht geen technologische tierlantijntjes, maar een aanbod op maat van de klant. De vraaggestuurde Delphi-aanpak (www.bronnenwijzer.be) in een niet openbare bibliotheek. Een typerende annekdote was hoe de uitbouw van website van het Vlaams Parlement tegen hun zin in hun maag gespitst werd, maar dat blijkt nu enorme kansen te bieden voor de verdere aanpak van de digitale content.
De organisatoren hadden de bedoeling met deze eerste bijeenkomst een leermoment te bieden, maar nog meer om de collega's aan te zetten tot netwerken. De receptie en de broodjes achteraf werden in elk geval door iedereen gesmaakt en verschillende contacten werden gelegd. De eerste, belangrijke stap naar de uitbouw van een digitale bibliotheek (in welke vorm dan ook ook) voor de Vlaamse overheid werd gezet : iedereen meekrijgen in het verhaal. Deze bottom-up strategie heeft alvast een grotere kans op slagen dan het zoveelste masterplan. Veel bibliotheken kunnen immers nu reeds verschillende innovaties op hun conto schrijven, de niet-academische Vlaamse repositories zijn bijvoorbeeld allemaal te vinden in bibliotheken van de Vlaamse Overheid. Know-how en enthousiasme in overvloed. Hou deze bibliotheken in het oog ...
Complimenten met die behaalde plaats.
BeantwoordenVerwijderen