dinsdag, november 20, 2007

nvb-congres

Die deadlines toch ! Enkele hectische weken achter de rug en daarom geen tijd gevonden om iets zinvols te schrijven. Gelukkig bieden er zich nu enkele minder stormachtige weken aan (eindelijk nog eens langer dan 5 uur slapen !) en mijn inspiratie is veelbelovend.

Afgelopen donderdag was het NVB-congres, een samenkomst van Nederlandse informatie-professionals in Ede. De evenknie van onze "Informatie 2007" : interessante lezingen, grote beurs en een uitgelezen kans op netwerking. Alleen zeer jammer dat er zo weinig Vlaamse bezoekers waren, die "eilandjesmentaliteit" toch van de Vlamingen.

Aan de Vlaamse sprekers zal het niet liggen : we waren met drie. Stefaan hield een zeer bevlogen uiteenzetting over gaming in de bibliotheek. Eva was, als buitenlandse, dus neutrale waarnemer, dagvoorzitter en moderator van het onderdeel opleidingen. In het panelgesprek waren er zeer scherpe (on-Vlaamse) discussies tussen de opleidingen. Ook de studenten in de zaal lieten zich niet onbetuigd. Toch leek het me, met de Vlaamse context in het achterhoofd, een discussie over punten en komma's. Er bleek immers veel visie aanwezig bij de meeste sprekers. Ondanks de nog niet denderende instroom was de crisissfeer die ik enkele jaren terug ervaarde, helemaal weg.

Zo'n openbaar debat zou ook in Vlaanderen veel kunnen betekenen. Tijdens het debat was er heel wat belangstelling voor de uitleg die Eva gaf over ons modulair systeem, waardoor de vraag naar gespecialiseerde trajecten ondervangen zou kunnen worden. Dit ervaarde ik enkele jaren terug ook toen ik vol trots op een vorig NVB-congres het toenmalig plan ontvouwde hoe de Vlaamse bibliotheekopleidingen zouden hervormd worden. Helaas ...

Op een volgende post bespreek ik mijn eigen uiteenzetting over de strategische aanpak van Web 2.0. Mijn presentatie vind je alvast op slideshare.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten