dinsdag, november 27, 2007

Een strategische visie op Web2.0


Op het afgelopen NVB-congres (15 november 2007) presenteerde ik een eerste draft van een strategische aanpak van Web2.0 in een organisatie. Deze draft vind je op slideshare.

Als bewonderaar van Ilya Prigogine (1917-2003) nam ik zijn chaostheorie als uitgangspunt. In een citaat kort voor zijn overlijden sprak hij reeds :

We leven in een transitie naar een informatiesamenleving. Dat vraagt een nieuw vocabularium. Ik denk dat termen als chaos en zelforganisatie soms misschien oppervlakkig worden gebruikt, maar het gaat toch in de goede richting. Internet, dat is zelforganisatie. Het is een voorbeeld van iets spontaans, buiten elke traditionele aanpak. En het werkt toch. [Ilya Prigogine / Anna Luyten. In : Knack (11 juli 2007)]

Deze visie gaat helemaal op voor Web2.0 : een komen en gaan van applicaties, systemen, kanalen en actoren waarbij het onmogelijk is om het overzicht te behouden. Hij heeft de opkomst van Web2.0 niet meer mogen meemaken, maar zou zich over de huidige wildgroei niet te veel zorgen gemaakt hebben. Zijn onderzoek heeft immers aangetoond dat een wanordelijk systeem door minieme interne veranderingen toch een ordelijke staat kan verkrijgen. Hij had het hoog op met de menselijke creativiteit, dus alles komt wel op zijn pootjes ...

Zelforganisatie is in mijn ogen echter iets om te laten gebeuren op macroniveau. Organisaties hebben vaak niet de tijd om iets op een organische wijze te laten groeien en doen dan ook beroep op hulpmiddelen om de groei te versnellen en te sturen.

In mijn presentatie behandelde ik verschillende managementtechnieken, die hiervoor in aanmerking zouden komen. Op mijn laatste slide van mijn presentatie heb ik een aanzet gegeven tot een meetinstrument voor het integratieniveau van Web 2.0 in een organisatie. Misschien wil jij wel de uitdaging aan om dit even uit te testen op jouw organisatie ? Stuur gerust je opmerkingen en feedback.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten