dinsdag, november 27, 2007

Een strategische visie op Web2.0


Op het afgelopen NVB-congres (15 november 2007) presenteerde ik een eerste draft van een strategische aanpak van Web2.0 in een organisatie. Deze draft vind je op slideshare.

Als bewonderaar van Ilya Prigogine (1917-2003) nam ik zijn chaostheorie als uitgangspunt. In een citaat kort voor zijn overlijden sprak hij reeds :

We leven in een transitie naar een informatiesamenleving. Dat vraagt een nieuw vocabularium. Ik denk dat termen als chaos en zelforganisatie soms misschien oppervlakkig worden gebruikt, maar het gaat toch in de goede richting. Internet, dat is zelforganisatie. Het is een voorbeeld van iets spontaans, buiten elke traditionele aanpak. En het werkt toch. [Ilya Prigogine / Anna Luyten. In : Knack (11 juli 2007)]

Deze visie gaat helemaal op voor Web2.0 : een komen en gaan van applicaties, systemen, kanalen en actoren waarbij het onmogelijk is om het overzicht te behouden. Hij heeft de opkomst van Web2.0 niet meer mogen meemaken, maar zou zich over de huidige wildgroei niet te veel zorgen gemaakt hebben. Zijn onderzoek heeft immers aangetoond dat een wanordelijk systeem door minieme interne veranderingen toch een ordelijke staat kan verkrijgen. Hij had het hoog op met de menselijke creativiteit, dus alles komt wel op zijn pootjes ...

Zelforganisatie is in mijn ogen echter iets om te laten gebeuren op macroniveau. Organisaties hebben vaak niet de tijd om iets op een organische wijze te laten groeien en doen dan ook beroep op hulpmiddelen om de groei te versnellen en te sturen.

In mijn presentatie behandelde ik verschillende managementtechnieken, die hiervoor in aanmerking zouden komen. Op mijn laatste slide van mijn presentatie heb ik een aanzet gegeven tot een meetinstrument voor het integratieniveau van Web 2.0 in een organisatie. Misschien wil jij wel de uitdaging aan om dit even uit te testen op jouw organisatie ? Stuur gerust je opmerkingen en feedback.




dinsdag, november 20, 2007

nvb-congres

Die deadlines toch ! Enkele hectische weken achter de rug en daarom geen tijd gevonden om iets zinvols te schrijven. Gelukkig bieden er zich nu enkele minder stormachtige weken aan (eindelijk nog eens langer dan 5 uur slapen !) en mijn inspiratie is veelbelovend.

Afgelopen donderdag was het NVB-congres, een samenkomst van Nederlandse informatie-professionals in Ede. De evenknie van onze "Informatie 2007" : interessante lezingen, grote beurs en een uitgelezen kans op netwerking. Alleen zeer jammer dat er zo weinig Vlaamse bezoekers waren, die "eilandjesmentaliteit" toch van de Vlamingen.

Aan de Vlaamse sprekers zal het niet liggen : we waren met drie. Stefaan hield een zeer bevlogen uiteenzetting over gaming in de bibliotheek. Eva was, als buitenlandse, dus neutrale waarnemer, dagvoorzitter en moderator van het onderdeel opleidingen. In het panelgesprek waren er zeer scherpe (on-Vlaamse) discussies tussen de opleidingen. Ook de studenten in de zaal lieten zich niet onbetuigd. Toch leek het me, met de Vlaamse context in het achterhoofd, een discussie over punten en komma's. Er bleek immers veel visie aanwezig bij de meeste sprekers. Ondanks de nog niet denderende instroom was de crisissfeer die ik enkele jaren terug ervaarde, helemaal weg.

Zo'n openbaar debat zou ook in Vlaanderen veel kunnen betekenen. Tijdens het debat was er heel wat belangstelling voor de uitleg die Eva gaf over ons modulair systeem, waardoor de vraag naar gespecialiseerde trajecten ondervangen zou kunnen worden. Dit ervaarde ik enkele jaren terug ook toen ik vol trots op een vorig NVB-congres het toenmalig plan ontvouwde hoe de Vlaamse bibliotheekopleidingen zouden hervormd worden. Helaas ...

Op een volgende post bespreek ik mijn eigen uiteenzetting over de strategische aanpak van Web 2.0. Mijn presentatie vind je alvast op slideshare.