zondag, november 13, 2005

Wikipedia een betrouwbare bron voor onderwijs?

De Wikimedia Stichting is een non-profitorganisatie die ijvert voor een wereldwijde vrije toegang tot kennis. Ze roepen daartoe de hele wereld op om samen een encyclopedie, een woordenboek, handboeken, enz. op te bouwen.
Zo kan iedereen in de Wikipedia een artikel over een bepaald onderwerp toevoegen, bewerken of verder uitwerken. Men gaat er van uit dat ‘fouten’ in een artikel onmiddellijk door anderen worden gecorrigeerd. Recent werd echter al geopperd door medeoprichter Jimmy Wales dat het vrij editeren door iedereen beperkt zal worden omdat het misbruik soms te groot was.
Artikels uit de Wikipedia komen vaak hoog voor in de ranglijst van zoekresultaten uit Google en worden dan ook vaak gebruikt als bron van informatie. De encyclopedische sfeer van Wikipedia geeft de informatie een kwaliteitsvolle indruk. Het model zelf - gebaseerd op vrijwilligers zonder controle - geeft echter al aan dat je de informatie heel kritisch moet benaderen.
De redactie van de krant de Standaard deed een steekproef naar de kwaliteit van de inhoud door tien begrippen onder de loupe te nemen. Hun conclusie is dat Wikipedia een interessante bron kan zijn als je snel iets wil opzoeken, maar steeds in combinatie met een aantal andere bronnen.
Dit principe geldt natuurlijk voor elke bron van informatie: vertrouw nooit op één bron alleen.

Nog bedenkingen over de inhoud:
Wikipedia founder admits to serious quality problems
Wikipedia Faces Growing Pains
Can you trust Wikipedia?

Conclusie:
Artikels uit Wikipedia zullen vaak gebruikt worden door studenten. Het is dan ook van belang dat ze een duidelijk beeld hebben van wat Wikipedia is en vooral niet is.
Studenten aanzetten om de inhoud van Wikipedia te controleren en aan te vullen/te verbeteren waar nodig, geeft hen inzicht in de werking van Wikipedia en leert hen ondertussen de ruimere informatiemarkt verkennen.

2 opmerkingen:

 1. Hi Inform ie & Advies ,

  Wat een leuk blog! Wij hebben een website gezien over hoog scoren zoekmachine

  Tof, ik hoop dat je eens komt kijken!
  Groeten,

  W2

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hi Inform ie & Advies ,

  Wat een leuk blog! Wij hebben een website gezien over optimalisatie zoekmachine

  Tof, ik hoop dat je eens komt kijken!
  Groeten,

  W2

  BeantwoordenVerwijderen