zondag, maart 06, 2011

Public Libraries and social justice


Voor Meta, het tijdschrift van de VVBAD, las ik het boek Public Libraries and Social Justice van John Pateman and John Vincent en was onder de indruk.

Of we het nu graag horen of niet, aan openbare bibliotheken is een elitair randje blijven hangen. In België (en vooral Vlaanderen) werd de openbare bibliotheek anderhalve eeuw geleden één van de instrumenten om mensen aan een ideologische zuil te binden en hen te indoctrineren in de betreffende moraal, de zogenaamde volksverheffing. In Groot-Brittannië creëerde de middenklasse in die periode de openbare bibliotheek voor eigen gebruik. Een kleine groep van auto-didactische arbeiders kon dank zij de bibliotheek opklimmen op de sociale ladder. Minder succesvol was echter de aanpak van de behoeften van degenen die in de marge van de samenleving leefden.

In het licht van deze historische erfenis en de huidige diversificatie van de samenleving, vinden de auteurs, John Pateman en John Vincent, dat openbare bibliotheken een belangrijke en acute rol te spelen hebben in de strijd voor meer sociale rechtvaardigheid.


De rest kunt u nalezen in de volgende Meta.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten