maandag, september 08, 2008

Google blaast de kaarsjes uit


Google viert haar 10de verjaardag! Het voelt alsof Google er altijd al geweest is. En als je kijkt hoe het er vroeger uitzag, dan is er inderdaad niet veel veranderd. Of toch?
Voor mij zit de kracht van Google in 2 fundamentele wijzigingen die het informatielandschap heeft doorgemaakt.

1. de overwinning van de brute rekenkracht bij het beheer van informatie
Tot voor de komst van Google werd informatie geordend aan de hand van trefwoorden. Trefwoorden die door mensenhanden werden toegekend en die dé sleutel tot de informatiebron waren. Het algoritme van Google - resultaat van jarenlang onderzoek door heel wat andere mensen, het moet gezegd - zorgde voor de definitieve doorbraak van het doorzoekbaar maken van full-text (full text search).

2. het verschuiven van lokale software op de eigen pc naar webbased toepassingen.
Want met haar laatste speeltje, de browser Chrome (ik vind het een heel prettige browser overigens, maar dat is stof voor later), ondersteunt Google naadloos al haar online toepassingen zoals Google Docs, GMail, Picasa, ... Je vergeet gewoon dat je eigen computer eigenlijk er enkel en alleen nog is om data heen en weer te sturen en het scherm op te bouwen.

Fenomenale rekenkracht en webbased applicaties. Dat zijn de onderstromen van de evoluties van het internet. Geloof me maar.

Proficiat Google. Kritische noten zijn voor later. Niet op een feestje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten