vrijdag, december 21, 2007

Afbeeldingen gebruiken in presentaties en op het web

creative commons Om een presentatie, een website of blog te verfraaien zijn afbeeldingen en foto's onontbeerlijk. Toch kan je niet zomaar bestaande afbeeldingen overnemen. Hier spelen namelijk twee rechtsprincipes : het auteursrecht (copyright) en het afbeeldingsrecht (privacy). Je moet dus toestemming hebben van de auteur en de personen die afgebeeld worden. Dit allemaal uitzoeken kost tijd en geld. Je kan overwegen het risico te nemen omdat het een presentatie betreft voor een kleine groep, maar voor je het weet staat je presentatie op Slideshare.

Je kan natuurlijk ook creatief aan de slag met een tekenprogramma, scanner of fototoestel. Er is natuurlijk het bestand van afbeeldingen binnen MS-Office, maar o zo afgezaagd. Met enkele trucjes vind je makkelijk afbeeldingen en foto's terug die je mag gebruiken (met of zonder enige restricties).

Als je naar de Wikipedia surft, tref je de link aan naar Wikimedia commons, een database met foto's en afbeeldingen die vallen onder de GNU Free Documentation License. Dit is een copyright-licentie die stelt dat je de afbeeldingen vrij mag herbruiken.

Iets complexer zijn de Creative Commons : een set van auteursrechten die beheerd wordt door een internationale non-profitorganisatie.
Op de site vind je enkele databanken met allerhande media die je mag gebruiken onder bepaalde voorwaarden (bijv. niet voor commercieel gebruik, naamsvermelding, ...). Wat Creative Commons zijn vind je uiteraard uitgelegd op hun website en ze hebben daar ook enkele fijne video's met tekst en uitleg.

Ook op de bekende foto-databank Flickr vind je een link naar afbeeldingen met een creative commons-licentie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten