donderdag, september 09, 2004

Weblogs / blogging in het onderwijs

definitie weblog:
Weblog: A web site which is a cross between a bulletin board and an online communicty. Users of a Weblog post details of interesting web pages and exchange views on the topic covered by the Weblog.
"Weblog" A Dictionary of the Internet. Darrel Ince. Oxford University Press, 2001. Oxford Reference Online. Oxford University Press. Erasmushogeschool Brussels. 9 September 2004

Hoe worden weblogs gebruikt in het onderwijs?
Downes, S. (2004). Educational Blogging. Educause Review, 39.
In zijn artikel haalt Stephen Downes Henry Farrel aan die een vijftal toepassingen geeft van weblogs / blogging in het onderwijs:
1. Docenten gebruiken een weblog ter vervanging van hun traditionele cursuswebsite. Met een weblog wordt het dynamischer en interactiever.
2. In de weblog brengen ze links aan naar relevante items voor hun cursus.
3. Weblogs worden gebruikt om online discussies te organiseren.
4. Weblogs om groepswerk te begeleiden en samenvattingen van teksten te posten.
5. Soms wordt aan studenten gevraagd om zelf een weblog te onderhouden.

Een weblog heeft door haar gebruiksvriendelijkheid en interactieve mogelijkheden zeker een toekomst in het onderwijs. Vooral dan waar er nog geen elektronische leeromgeving aanwezig is.
Communicatie is een belangrijk onderdeel van een ELO en is er meestal goed uitgebouwd. In hoeverre een weblog een meerwaarde zou bieden naast een ELO is mij op dit ogenblik niet duidelijk. Vreemd dat Stephen Downes zich die vraag niet stelt in zijn artikel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten