Terug van nooit echt weggeweest. Enkele hectische weken hielden mij van deze blog af. Ondermeer Web 2.0 zorgde voor korte nachten.
Twee weken geleden was ik opnieuw te gast bij Socius, het steunpunt van socio-culturele verenigingen, die een herneming bracht van hun studiedag “Verenigd op Web 2.0”. In april hadden ze veel mensen moeten weigeren wegens een overdonderend succes. Jaja, web 2.0 is booming business in de (socio-) culturele sector en de aanpak van Socius lijkt aan te slaan. De studiedag is dan ook maar een eerste aanzet van een heel traject. Het wordt een eigen versie van “23-things” dat door Rob Coers voor ons taalgebied werd aangepast. Elke week dienen de deelnemers enkele opdrachten te volbrengen in het geleidelijk ontplooiende leerpad. Learning by doing, wat voor deze inhouden de beste aanpak is. Van mijn presentatie verschijnt binnenkort een slidecast op hun side.
Vorige week was ik twee maal te gast bij CultuurLokaal, het steunpunt van de culturele centra en binnenkort ook van de bibliotheken door hun fusie met het VCOB. De eerste maal voor een interne vorming voor hun dynamische ploeg en de tweede maal voor een workshop op hun Junitoer, hun jaarlijks studie- en netwerkevenement voor de cc's en bibs. Daarvoor hadden ze diverse locaties in Brugge ter beschikking vanuit de uitvalsbasis van de statige Stadsschouwburg. Zelf mocht ik mijn ding doen in de schitterende zaal van het Groeningemuseum (de oude Vlaamse meesters !).
Hieronder vind je mijn presentatie :
Openbare bibliotheken zetten hun eerste schreden op het interactieve pad, maar web 2.0 is voorlopig nog niet doorgebroken in de Vlaamse culturele centra. Ik kende bijvoorbeeld enkel het voorbeeld van CC Berchem, die artiesten liet bloggen over hun projecten. Helaas is de site onlangs aangepast en werden de blogs verwijderd. Buiten de cc's vind je een good-practice bij het theaterhuis het Paleis, rond participatie van jongeren bij cultuurprojecten. Ik was dan ook verheugd kennis te maken met het CC van Dilbeek dat reeds twee jaar bouwt aan een mediaplatform voor jongeren.
Maandag mocht ik met de “groten” aan tafel (Duval-Guillaume, Insites, De Standaard online, ...) voor een debat over communicatie en Web2.0 voor een Kluwer-publicatie . Het werd een geanimeerd gesprek, maar over de grond van de zaak bleken we het eens te zijn. De conclusies verkap ik eventjes niet, maar kun je binnen enkele weken nalezen in Ad Rem.
Vrijdag bracht ik in Leuven voor het Streekgericht Bibliotheekbeleid van de provincie Vlaams Brabant een workshop rond "informatiebemiddeling in de bibliotheek" met een sterke 2.0-inslag. Terwijl ik tot vorig jaar soms enorme weerstanden ondervond in de koppeling van interactieve webdiensten en informatiebemiddeling (“hebben beiden wel iets met elkaar te maken?”), was deze groep vanaf de eerste aanzet mee in de nieuwe denkwijzen en methodieken. Een kentering in het denken of toevallig een visionaire groep ?
De presentatie :
En ondertussen ligt mijn draftversie van mijn masterproef over de “Informatiekaart” te blinken. Sorry, professor, als de drukte de komende maand meevalt, zal die in augustus afgewerkt zijn. Een andere deadline heb ik intussen gehaald : naar aanleiding van mijn presentatie op het ABD-BVD-congres (zie een vorige post) heb ik een artikel geschreven over hetzelfde onderwerp voor “Bladen voor Documentatie”. Dat hielp alvast om enkele redeneringen op een rijtje te plaatsen.
We gaan er eens werk van maken zie ...